למות מפיתויים

אנחנו יוצאים לרחוב עם מעט תשומת לב, זמן פנוי וכסף בכיס, והעולם הקפיטליסטי מתנפל עלינו ורוצה לקחת את כולם. מי שמתפתה לו - יכול למות מזה. אבל בשביל לא להתפתות - צריך כללים עם משמעות

"פיתויים – יש לנו הרבה כאלה והולכים להיות עוד יותר", אומר פרופ' דן אריאלי – מומחה עולמי בכלכלה התנהגותית ומחבר רב המכר הבינלאומי "לא רציונלי ולא במקרה". בסרטון שבראש העמוד – אחד מסדרת שיחות עם הרב עופר גיסין שצולמו עבור "ליבא", מספר פרופ' אריאלי על מחקר שנעשה בארה"ב בדק כמה מקרי מוות נגרמים או מואצים מקבלת החלטות שגויה של האדם. המחקר השווה בין המצב היום לזה שהיה קיים לפני מאה שנה. תוצאות הבדיקה היו שבעבר 10% ממקרי המוות היו תוצאה, ישירה או עקיפה, מהחלטות לא נכונות לעומת 44% בימינו.

מה השתנה מאז? כמובן הטכנולוגיה. הפיתוי לסמס בזמן נהיגה, לעשן בקלות, להשמין מג'אנק פוד. אנחנו הורגים את עצמנו כמעט מתוך בחירה. העולם הקפיטליסטי נועד לפתות אותנו. אתה הולך ברחוב עם ארנק, עם תשומת לב ועם זמן – וכולם מסביב רוצים ממך את כל הדברים האלה – את תשומת הלב, את הזמן ואת הכסף. מי בסביבה המידית שלנו רוצה בטובתנו עכשיו, או בטובתנו בעוד שלושים שנה? אולי בני הזוג, אולי הדת, אולי רפואה מונעת. אבל הסביבה המידית שלנו, שבה אנחנו מוקפים – מעוניינת בטובתה ולא בטובתנו.

כלכלה התנהגותית מבוססת על ההנחה שאנחנו מושפעים מהסביבה. אם הסביבה תציף אותנו בפיתויים – אנחנו כנראה ניכשל. אם מישהו היה מגיע אלינו כל בוקר ומניח לנו על השולחן קרואסונים חמים וטריים – מה הסיכוי שלא היינו עגלגלים יותר בסוף השנה? ובכל זאת – אנחנו צריכים להוריד את הפיתויים האלה מהשולחן.

אחת הדרכים הקלות לעשות את זה – היא חוקים. שרטוט של קו ברור שאומר לנו אם אנחנו בצד הזה או בצד הזה. בלי חוקים, איך נחליט פתאום ברגע נתון שעכשיו לא בודקים מייל בטלפון? למה דווקא בנהיגה? (איך להיגמל משריפת זמן על פייסבוק? הקשיבו לפרופ' דן אריאלי כאן).

כדי שהחוקים יתפסו, כדאי שיעמוד מאחוריהם עיקרון, דבר עם משמעות. אנחנו צריכים שהחוקים שלנו יהיו קשורים במשהו חשוב יותר מסתם חוק, כדי שנוכל לשמור עליהם. חוק ומאחוריו דבר גדול ומשמעותי לנו.

לשיחות נוספות של פרופ' דן אריאלי לחץ כאן

דן אריאלי הוא פרופסור לפסיכולוגיה וכלכלה התנהגותית באוניברסיטת דיוק, מחברם של שלושה רבי מכר שכיכבו ברשימת ה"ניו יורק טיימס", תורגמו לעשרות שפות ונמכרו במיליוני עותקים: "לא רציונלי ולא במקרה – הכוחות הסמויים שמעצבים את ההחלטות שלנו" (רשימת ספרי השנה של אמזון ב-2008), "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת". לאחרונה יצא ספרו "שלך באי-רציונליות". אריאלי מתמקד במחקריו בקבלת החלטות שגויות – נושא שמשך את תשומת ליבו בעת שהיה מאושפז שלוש שנים בבית חולים לאחר שנכווה קשות בכל חלקי גופו. יותר מעשרה מיליון איש האזינו להרצאותיו של אריאלי באתר TED. אפשר לעקוב אחריו גם כאן.

- אולי תמצאו עניין גם בכתבות האלה -

  1. יפה

    ריקי
פרסם תגובה

הוסף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *