ההחלטות שמדלדלות את כוחותינו

באנו בבוקר למשרד. התאפקנו ולא נגענו בקרואסון ודחינו את הכניסה לפייסבוק בחצי שעה לטובת עבודה. ניצחנו, אבל אנחנו מותשים. פרופ' דן אריאלי על צמצום זירות הקרב היומיומיות

יש תופעה מעניינת בקבלת החלטות שנקראת 'דלדול': הניסיונות להתגבר על פיתויים מתישים אותנו, וגם כשאנחנו מתגברים, בשורה התחתונה אנחנו יוצאים לפעמים מוחלשים משורת המאבקים הבלתי פוסקת. זה דומה לאדם שמתאמן בהרמת משקולות ואחרי כך וכך פעמים שהוא מצליח להרים, הוא מתעייף.

כוח הרצון שלנו עובד בצורה דומה: אנחנו מוקפים בפיתויים מהבוקר: הקרואסון שאנחנו לא צריכים לאכול, המיילים שגוזלים לנו זמן, הגלישה לפייסבוק שבאה על חשבון דברים חשובים שאנחנו צריכים לעשות. אפילו אם נתגבר עליהם אחד אחרי השני, זה מביא אותנו להמשך היום כשאנחנו מותשים.

הרב אליהו אליעזר דסלר כותב בספרו "מכתב מאליהו" שבמערכת דתית יש הקלה טבעית על נקודת ההחלטה. כמות המאבקים היומיומיים שמתישים אותנו עוברת סינון וכמות ניכרת של החלטות נחסכות מאיתנו. דמיינו אדם שמגיע בבוקר למשרד, רואה את הקרואסון ולא מתלבט לרגע, כי הוא כבר יודע שלא. לא רק שהאדם הזה מתגבר בקלות גדולה על הפיתוי הספציפי הזה, הוא גם נשאר רענן וחזק יותר לקראת שאר ההתמודדויות שמצפות לו במהלך היום.

דן אריאלי הוא פרופסור לפסיכולוגיה וכלכלה התנהגותית באוניברסיטת דיוק, מחברם של שלושה רבי מכר שכיכבו ברשימת ה"ניו יורק טיימס", תורגמו לעשרות שפות ונמכרו במיליוני עותקים: "לא רציונלי ולא במקרה – הכוחות הסמויים שמעצבים את ההחלטות שלנו" (רשימת ספרי השנה של אמזון ב-2008), "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת". לאחרונה יצא ספרו "שלך באי-רציונליות". אריאלי מתמקד במחקריו בקבלת החלטות שגויות – נושא שמשך את תשומת ליבו בעת שהיה מאושפז שלוש שנים בבית חולים לאחר שנכווה קשות בכל חלקי גופו. יותר מעשרה מיליון איש האזינו להרצאותיו של אריאלי באתר TED. אפשר לעקוב אחריו גם כאן.

לשיחות נוספות של דן אריאלי עם "ליבא" לחצו כאן

- אולי תמצאו עניין גם בכתבות האלה -

פרסם תגובה

הוסף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *