הדרכים הידועות

מתי בפעם האחרונה קראתם ספר בו הסופר כותב בהקדמה "אני לא הולך לחדש לכם כלום"? הרמח"ל כתב את זה על ספרו מסילת ישרים, וצבי שפיגל מבקש שזה לא ימנע מכם לתת לו צ'אנס, לא למרות, אלא בגלל
הדרכים הידועות

אחד הפרויקטים המשמעותיים של האדם בעולם הוא תיקון האדם את עצמו, ומתוך כך את מעשיו. רמה מוסרית גבוהה דורשת מהאדם עמל. אחד ההוגים החשובים שעסקו בתיקון האישי הוא הרמח"ל, המקובל האיטלקי, היא תירגם את קבלת האר"י למושגים ששייכים לעולם הממשי.

מסילת ישרים, הספר שכתב, הוא ספר העוסק בבניין האישיות.

הרמח"ל בוחר לפתוח את ספרו במילים מעניינות:

"החיבור הזה לא חיברתי ללמד לבני האדם את אשר לא ידעו, אלא להזכירם את הידוע להם כבר ומפורסם אצלם פרסום גדול. כי לא תמצא ברוב דבריי אלא דברים שרוב בני האדם יודעים אותם ולא מסתפקים בהם כלל. אלא שכפי רוב פרסומם, וכנגד מה שאמיתם גלויה לכל, כך ההעלם מהם מצוי מאוד והשכחה רבה.

על כן אין התועלת הנלקח מזה הספר יוצא מן הקריאה בו פעם אחת, כי כבר אפשר שלא ימצא הקורא בשכלו חידושים אחר קריאתו שלא היו בו לפני קריאתו אלא מעט. אבל התועלת יוצא מן החזרה עליו וההתמדה, כי יזכרו לו הדברים האלה הנשכחים מבני האדם בטבע וישים אל לבו חובתו אשר הוא מתעלם ממנה".

הרמח"ל בעצם אומר "אני לא הולך לחדש לכם כלום".

אז למה בכל זאת הוא כתב את הספר?

  • יש נטיה לדברים ברורים להיות "שקופים". קל לנו להתעלם מהם, למשל נתינת תשומת לב או הכרת הטוב. ברור לנו שזה צריך להיעשות, אבל קל לדברים הללו להישחק בשטף השגרה.
  • קיימים דברים עמוקים שהתרגלנו להבין באופן שטחי. למשל אהבה. הרבה אנשים לא יודעים להבחין בין אהבת הזולת לאהבת העצמי. אהבת ילד, או התאהבות- יש בהן (בכל אחת מהן בדרך אחרת) משום אהבת העצמי. אהבת הזולת הטהורה, היא אהבה שבה מצמצמים את העצמי למען הזולת, זו אהבה שיש בה הקשבה, חמלה ורגישות. שאין בה אגו.
  • תמיד כשאנחנו עוסקים בתיקון המידות קיימת תחושה של "התכווצות פנימית", מעין לחץ מפני מה שזה יחייב אותנו, השינוי שהתיקון הזה ידרוש מאיתנו. תחושה דומה אנחנו חווים גם כשאנו מחליטים לעבור למזון בריא ולהימנע עם סוכרים, או הפסקת עישון. זו תחושה משביתת שמחה, מתסכלת, שעלינו לעבור בדרך אל תחושת הנקיות והסיפוק שאחריה.
  • אנשים לא אוהבים לחזור על דברים. הם אוהבים דברים חדשים. לשם סקרונתם נמשכת. אבל זה לא תמיד נכון, למשל במוזיקה- החוויה היותר עמוקה נובעת משמיעת שירים אנחנו כבר מכירים ויכולים לזמזם יחד עם הצלילים הבוקעים. ההיכרות המוקדמת יוצרת מימד של עומק.
  • השקעה בחיצוניות מספקת תוצאות מהירות יותר, ופידבקים מיידים יותר מאשר השקעה בפנימיות. מסתבר שאנחנו מתעוררים להשקיע בתיקון שלנו רק כשאנחנו מגיעים למצב של משבר או מצוקה, וגם אז זה נעשה מתוך הסתכלות של מסכנות, חמלה או רחמים עצמיים. אנחנו כמעט לא עוסקים בעניינים של בנייה אישית ותיקון סתם כך, אאוט אוף זה בלו, והרי הנפש היא הדבר היקר לנו ביותר.

למרות כל הסיבות הללו, ואולי דווקא בגללם, בסדרת השיעורים הנוכחית נעסוק בתיקון האישיות מתוך הספר "מסילת ישרים", ונכון שזה תהליך שייקח לו זמן עד שהוא יבוא לידי ביטוי, אבל בסופו של דבר הוא יפלס דרכו מפנים ויקרין החוצה בדרך שונה ואמיתית יותר מאשר כל תיקון חיצוני.

- אולי תמצאו עניין גם בכתבות האלה -

  1. מעניין מאד

    סיסי רובין
פרסם תגובה

הוסף תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *